Yorgun uyananlar tiroide baktırsın
Tiroit Hastalıkları ve Belirtileri
Tiroit, vücudun metabolizma hızını, enerji seviyesini, büyümesini ve gelişmesini düzenleyen hormonları üreten ve salgılayan önemli bir organdır. Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şükrü Özbek, tiroit bezinin vücuttaki metabolizma hızını düzenleyen hayati hormonları ürettiğini belirtiyor.
Belirtilere Dikkat!
Tiroit bezinin vücuttaki her bölgeyi etkilediğine dikkat çeken Dr. Özbek, kilo alımı, çarpıntı, saç dökülmesi, boyunda şişlik veya yumru oluşumu, adet düzensizliği ve kas ağrıları gibi belirtilerin tiroit sorunlarının işaretleri olabileceğini söylüyor. Ayrıca, kalp hızı, vücut sıcaklığı ve sindirim sağlığı üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilir.
Aşırı Hormon Üretimi
Tiroit bezinin aşırı çalışması durumuna hipertiroidi, az çalışması durumuna ise hipotiroidi denir. Dr. Özbek’e göre, her iki durumda da tıbbi tedavi gereklidir. Erken teşhisin önemine vurgu yapan Özbek, tiroit hastalıklarının çoğu zaman düzenli ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabildiğini belirtiyor.
Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Erken teşhis ve tedavinin tiroit hastalıklarında hayati önem taşıdığını vurgulayan Dr. Özbek, sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini, erken teşhis ile pek çok hastalığın cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebileceğini hatırlatıyor.
8 Farklı Hastalık Çeşidi
Tiroit bezinin hastalıklarının değerlendirilmesi için kan testleri, tiroid hormonlarının incelenmesi, ultrason ile yapısal değişikliklerin görüntülenmesi ve tiroid bezinin boyut artışlarının guatr olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Tiroid hastalıkları arasında basit guatr, multinodüler guatr, tek tiroid nodülü, tiroidit, graves hastalığı, toksik multinodüler guatr, tiroid nodülü ve tiroid kanseri gibi 8 ayrı başlık bulunmaktadır.