Erzincan altın madeninde bilim insanlarından inceleme: Liç yığınının yüksekliği dünya standartlarının üstündeydi
3 mins read

Erzincan altın madeninde bilim insanlarından inceleme: Liç yığınının yüksekliği dünya standartlarının üstündeydi

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili incelemeler devam ediyor.

DHA’nın aktardığına göre insansız hava aracı ile ölçüm ve inceleme yapan uzmanlar, liç yığınının, yani altını siyanürlü çözelti ile ayrıştırma işlemi sırasında geriye kalan toprağın kontrol edilebilir seviyeden daha yüksek olduğunu tespit etti.

UYGAR Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, dünyadaki bilimsel çalışmalarda liç yığınlarının en fazla 150 metre yüksekliğe ulaştığını, Çöpler madeninde yapılan incelemede ise 257 metre yükseklik tespit ettiklerini söyledi.

Bunun “inanılmaz” bir rakam olduğunu söyleyen Ersoy şöyle konuştu:

“Biz bu liçin kontrol edilebilir seviyeden çıktığını düşünüyoruz. Günümüzde, demirden, betondan 200 metre yükseklikte binalar inşa edilemezken, sadece yığma şeklinde depolanan bir malzemenin 257 metre yükseklikte olması bizi ürküttü.”

Bölgedeki 100 metrelik vadiye de dikkat çeken Prof. Dr. Ersoy, “Yani orada 350 metrelik bir piramit oluştu. Orada hareketin hızlanmasının en büyük sebebi, liç yüksekliğinin yanı sıra vadinin de yüksek olması. Felaketi büyüten de buydu” dedi.

Ersoy yüksekliğin yanı sıra yer seçimini de değerlendirdi. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) güncel fay haritasında, maden sahasının 300-400 metre doğusundan bir fay hattı geçtiğini söyleyen Ersoy, liç yığınının ocak üretim sahasına çok yakın olduğuna da dikkat çekti.

Ersoy, liç yığınındaki su içeriğinin “normal standartlardan yüksek” olduğunu belirtti.

Yeni heyelan riski

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bugün diğer bakanlarla bölgeye yaptığı ziyarette daha önce de ifade edilen yeni bir heyelan riskine dikkat çekti.

Bayraktar, “Geçtiğimiz günlerde ifade ettiğimiz heyelan riski biraz daha yoğunlaştı. Yığının kaymamış bölgelerinde ciddi hareketlilik var. Bu risklerden dolayı sahada arama faaliyetlerini durdurmuş durumdayız” dedi.

Madende 13 Şubat’ta meydana gelen heyelanda 9 işçi toprak altında kalmıştı.

Toprak kaymasından sonra altın madenciliği ilgili çeşitli illerde protesto gösterileri düzenlendi.

Çatlak fotoğrafları bilirkişi raporuna girdi

Toprak kaymasından saatler önce madenciler tarafından çekildiği belirtilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları, bilirkişi raporunda delil olarak yer aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, maden sahasının bulunduğu bölgede basın açıklaması sırasında bir gazetecinin, olay günü işçilerin çatlağı tespit ettiği ve yetkilileri uyardığı, ardından tahliyenin yapıldığı bilgisinin doğru olup olmadığı yönündeki soruya şöyle yanıt vermişti:

“Bu yönde bize de burada iletilen bilgi var. Bu bölgedeki işçilerin tahliye edildiği doğru ve sonra bu bölgedeki 9 arkadaşımızın tekrar kontrol amaçlı olay yerine döndükleri ve o esnada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru.”

Erzincan’da maden sahasında incelemelerde bulunan iş güvenliği uzmanı, çevre, jeoloji, inşaat ve ziraat mühendislerinin bulunduğu heyetin hazırladığı bilirkişi ön raporunda, aralarında “yığındaki çatlaklar için vaktinde önlem almayan” proses oksit müdürünün de bulunduğu 5 kişi asli kusurlu bulunmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir